Genel Kültür

Soğuğa Dayanıklı Sebze ve Meyveler

Soğuğa Dayanıklı Sebze ve Meyveler yazımız ile karşınızdayız. Öncelikle bu yazımızı ev hanımları, sebzeler ve meyveler ile ilgili malumat almak isteyen ya da çiftçilerimize makul olacak şekilde yazıyoruz. Bu sebze ve meyvelerin iyi mi korunacağı hangi şartlarda ve iyi mi yetiştirildiği ile ilgili bütün bilgilere ulaşabileceksiniz. Soğukta yetişen sebzeler ve soğuğa dayanıklı kış sebzeleri mevzularına da değineceğiz. İşte birtakım soğuk havaya dayanıklı sebze ve meyveler

  • Havuç
  • Lahana
  • Maydanoz
  • Kırmızı Lahana
  • Şalgam
  • Tere
  • Roka
  • Biberiye

Havuç

Soğuğa dayanıklı sebze dendiği vakit aklımıza ilk gelen sebze havuçtur. Kış şartlarında maksimum dayanan ve rastgele bir sorun yaratmayan havuç, Ankara Beypazarı ve Konya yakınlarında olabildiğince fazla oranda üretilir. Tabi ki su ve muhtelif minerallere gereksinim duyar ve çok ciddi soğuklardan etkilenir ama öteki meyve ve sebzelere göre olabildiğince dayanıklıdır. Bu nedenle risk almak istemeyen bir çok ziraatçi ya da ekim yapan şahıs havucu tercih eder.

Havucun Faydaları:

  • Kalp dostudur.
  • Göz sağlığı açısından önemlidir.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Şeker hastalığının etkilerini indirger.

Lahana

Soğuğa dayanıklı sebzelerimizden biri de lahana. üretiminin basit olması, piyasada ürünün yüksek istek görmesi de çok görmemizin sebepleri arasındadır. Ayrıca dona da dayanıklı bir bitkidir. Lahana yetiştirirken damlama ya da yağmurlama sistemleri kullanılması öneri edilir. Ayrıca toprağı devamlı nemli de tutmak gerekiyor. Lahanayı rahatsız eden ve rahatsızlık yapan birden fazla aktif olabilir bu nedenden dolayı muhtelif önlemler alınmalı.

Lahananın Faydaları:

  • Kalp dostudur.
  • Kan basıncını düşürür
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Şeker hastalığının etkilerini indirger.

Maydanoz

Maydanoz da soğuğa dayanıklı kış sebzeleri arasındadır. Evimizde, bahçemizde ya da tarlada yetişen ve her evin eğer olmazsa olmazlar sıralamasında olan maydanoz da olabildiğince dayanıklı bir sebzedir. Bu sebzenin yetiştirilmesi de olabildiğince kolaydır. Yeterli su, fer ve toprak sağlandıktan sonra çok hoş ve bereketli biçimde yetişecektir. Toprak sularken hortumla değil de bir fısfıs sayesinde ya da damıtma ile sulamakta yarar var.

Maydanozun Faydaları:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Mide bulantısını giderir.
  • Göz sağlığını korur.
  • Ödem attırır.

Kırmızı Lahana

Soğuğu seven turp türlerinin başlangıcında gelen kırmızı lahana hem çok yararlı hem de olabildiğince dayanıklı bir sebzedir. İnanılmaz bir C vitamini kaynağıdır. Bunun yanısıra A ve K vitaminlerini de içerir. Ayrıca B vitamini, manganez ve potasyum kaynağıdır. İçerisinde antisiyonin ismi verilen bir madde bulunur bu madde kırmızı lahanaya rengini veren maddedir.

Kırmızı Lahananın Faydaları:

  • Kalp dostudur.
  • Göz sağlığı açısından önemlidir.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Şeker hastalığının etkilerini indirger.

Şalgam

Özellikle Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde olabildiğince yetişen bu sebzemiz de sert olmasıyla beraber dayanıklıdır da. Tohum ile bitkiler büyütülür. Ayrıca şalgam her civarda yetişebilir sadece sıcak ve kuraklığı pek seven bir sebze türü değildir. Bunun yanısıra suyu birazcık fazla almak istemesi, azot ve fosfat içeren toprak ve ekiminden 3-4 ay sonra hasat edilmesi gibi özellikleri vardır.

Şalgamın Faydaları:

  • Sinirleri yatıştırır.
  • Boğaz iltihabına iyi gelir.
  • Akciğer ve bronşları temizler.
  • Böbrek taşının düşmesine destek olur.

Tere

Salatalarımızın ve balık yemeklerimizin yanısıra vazgeçilmez iki üründen biri. Oldukça fazla tüketilen bu ürünü evimizde, bahçemizde ya da tarlada yetiştirmek mümkün. Soğuğa ve zor şartlara olabildiğince dayanıklı olan bu sebzeyi yetiştikten sonra kökünden kopararak almayın ki yeniden size yaprak verebilsin.

Terenin Faydaları:

  • Vitamin kaynağı (A, B6 ve B12)
  • Kemik sağlığını iyileştirir.
  • Kansızlığı giderir.
  • Soğuk algınlığını önler.

Roka

Salatalarımızın ve balık yemeklerimizin yanısıra vazgeçilmez iki üründen biri. Bir buçuk ay içinde yetişebilen bu sebze olabildiğince tercih edilen sebzelerimizin arasındadır. Verimli bir toprak kullanması ve de sulama yapıldıktan sonra hoş verim alınabilir.

Rokanın Faydaları:

  • Kanser riskini azaltır.
  • Sindirime destek olur.
  • Kemik sağlığını iyileştirir.
  • Kan basıncını denetim eder.

Biberiye

Soğuk havaya dayanıklı sebze ve meyveler yazımızın son ürünü ise Biberiye.Özellikle marine etme şekillerinin eğer olmazsa olmazı biberiye birçok bahçe, ev ve tarlada yetişir. Ayrıca torf bakımından varlıklı toprak kullanması yapmalısınız. Yetiştirmek için en en makul mevsimler ise ilkbahar, yaz ve sonbahar. Ama bilhassa ekim mevsiminde en hoş biberiyelerinizi yetiştirebilirsiniz.

Biberiyenin Faydaları:

  • Sindirim sistemine iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kanserin gelişmesini engeller.
  • İdrar söktürücüdür.

Bununla beraber daha ayrıntılı malumat almak dilerseniz eğer aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Kızıma Pasta Üstü Yazıları Kısa
  • Dünyanın En İyi Dans Eden Ülkesi (Ritimlerle Dolu Bir Keşif)
  • Kedinizin Küsdüğünü Anlamanın Yolu

Son olarak Soğuğa Dayanıklı Sebze ve Meyveler yazımızın sonuna geldik, okuduğunuz için teşekkür ederiz.

5 / 5. 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu